Förmånsbil – Tabell

av | apr 9, 2021

Förmånsbil

Den 1 Juli 2021 kommer ett nytt förslag om ändrade beräkningsregler för förmånsbilar.
De nya reglerna innefattar en höjning av förmånsvärdet av tjänstebilar och förmånsbilar där den genomsnittliga ökningen ligger på ca 25 %. Detta kommer gälla alla registrerade bilar från den 1 juli 2021. Bilar som är uttagna innan dess kommer inte påverkas.

Anledningen till att bilförmånen ändrats är för att man vill att det ska bli mindre skillnad på förmånsvärdet skattemässigt i förhållande till att ha motsvarande bil i privat ägo. Man anser att nuvarande schablonberäkning av förmånsvärdet underskattar de privata kostnaderna av bilinnehavet och man vill även efterfölja den miljöstyrning som finns i regelverket.

Samtidigt så kommer det så kallade lyxbilstillägget försvinna, vilket betyder att bilar med ett högre nybilspris än 600 000 kr kommer att få lägre förmånsvärde än tidigare. Så tex en bil på 500 000 kr kommer att öka med 11 % motsvarande en bil på 350 000 kr som ökar med 34 %. Höjningen av förmånsvärdet blir som allra högst för bilar som kostar mellan 250 000 och 350 000 kr.

Hos miljöbilar baseras förmånsvärdet på en motsvarande bil utan prishöjande miljöteknik. Vid årsskiftet togs miljörabatten för förmånsbilar bort. Tidigare var nedsättningen på en miljöbil 40 % av nybilspriset, med ett tak på 10 000 kr.

Bonus Malus systemet ändrades den också 1 April 2021. Det innebär att elbilar med nollutsläpp får högre bonus, medan fordon med relativt höga utsläpp får i stället en högre fordonsskatt. Det gäller fordon med tillverkningsår 2018 eller senare. Malusskatten gäller i tre år från första registrering.
Den höjda fordonsskatten och de nya reglerna kring bonus malus gör det dyrare att ha en förmånsbil, malusbeloppet ingår nämligen i beräkningen av förmånsvärdet.

Alla företag och organisationer som i dag har tjänstebilar eller personalbilar, och planerar att fortsätta tillhandahålla dessa för sina anställda, bör fundera över vad förslaget kan innebära för både anställda och företaget. När förmånsvärdet höjs ökar även företagens arbetsgivaravgifter. Om det är arbetsgivaren eller den anställda som får ta kostnaden beror på vilken bilpolicy företaget beslutar om.

Körjournal

För att hålla koll på hur mycket bilen har använts behöver anställda löpande föra en körjournal. Körjournalen ska innehålla uppgifter om mätarställning, datum, sträcka, ärenden och personer som besökts i tjänst. Man bör även skriva ner hur mycket man tankat och till vilket pris. Man bör även anteckna om förmånsbilen används privat eller i tjänst eftersom man inte får använda bilen privat mer än 100 mil och vid högst 10 tillfällen på ett inkomstår. Används bilen privat kommer man att beskattas för bilförmånen.

Kör man förmånsbilen mer än 3 000 mil eller mer i tjänst så kan sätta ner förmånsvärdet till 75 % av fullt värde. Antingen så görs denna minskning av arbetsgivaren eller så kan en anställd göra det själv i sin inkomstdeklaration. Om arbetsgivaren betalar drivmedel i samband med förmån ska den anställde endast beskattas för drivmedel som används vid privata resor. 

Det är även viktigt att arbetsgivaren utgår från rätt underlag för att kunna beräkna ett korrekt förmånsvärde. Vid beräkningen av förmånsvärdet ska man alltid lägga till värdet av extrautrustning. Extrautrustning är utrustning som inte ingår i nybilspriset så som vinterdäck, dragkrok ect.

FÖRFATTARE

Joachim Olofsson

Brinner för digitalisering och effektivisering som bidrar till en smidigare vardag för företagaren.
Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för steg

Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för steg

Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för stegHur deklarerar jag blankett K10 och K12? Är du ägare till ett aktiebolag? Då har du säkert hör talas om K10 blanketten som ska lämnas in tillsammans med din deklaration. Vad är det egentligen, och hur fungerar den?...

Deklaration 2025

Deklaration 2025

Snart är det äntligen dags att deklarera! Digital brevlåda, skattekonto, inkomstdeklaration – här är allt du behöver veta inför deklarationen 2025. Deklarerar du digitalt för första gången? Skaffa digital brevlåda senast den 2:a mars 2025 för att få din deklaration...

Tips inför bokslutet

Tips inför bokslutet

Driver du företag och har bokslutsdatum 31/12? Du är inte ensam om att just nufundera över vad du behöver tänka på inför bokslutet! Vad är bokslut? Ett årsbokslut är en sammanställning av företagets ekonomi under ett givet räkenskapsår. Bokslutet består av två...

Att tänka på inför årsskiftet

Att tänka på inför årsskiftet

Aktiebolag Ska du starta aktiebolag? Starta innan årsskiftet för att kunna ta del av schablonbeloppet enligt förenklingsregeln (204.325 kr för 2024) eftersom du måste äga aktierna vid årets ingång för att tillgodoräkna dig detta. Har ditt bolag möjlighet kan du därmed...

Tar du rätt lön som ägare av fåmansbolag?

Tar du rätt lön som ägare av fåmansbolag?

Om du är aktieägare i ett fåmansbolag är det viktigt att se över ditt löneuttag för året. Är du osäker på hur det påverkar dig? Du är inte ensam! Här listar vi några av de grundläggande reglerna kring lön, 3:12 och K10.Vad är ”rätt” lön? En första grundregel är att...

Julfest och julgåvor inför julen 2024

Julfest och julgåvor inför julen 2024

Jul och dess festligheter närmar sig med stormsteg – men vilka skatteregler gäller egentligen? Får man göra avdrag för julbordet och julfesten? I den här artikeln hjälper vi dig att reda ut precis det! Vad innebär representation? Representation avser utgifter som görs...