Att tänka på inför årsskiftet

av | nov 25, 2022 | Okategoriserade

Snart går vi över till 2023, finns det något du som företagare behöver förbereda dig inför årsskiftet?

Nedan följer några punkter som du kan behöva tänka på som aktieägare i ett aktiebolag, eller om du har en enskild firma.

Aktiebolag

Ta rätt lön som ägare
Om ditt bolag har möjlighet – sträva efter en inkomst nära brytpunkten. Då betalar du relativt låg skatt, men maximerar sjuk- och pensionsgrundande inkomst.


Om du ska starta
nytt bolag
Starta innan årsskiftet för att kunna ta del av schablonbeloppet enligt förenklingsregeln (187.550 kr för 2022) eftersom du måste äga aktierna vid årets ingång för att tillgodoräkna dig detta.

Har ditt bolag möjlighet kan du därmed besluta om utdelning till lägre skatt redan ditt första fastställda år, alternativt spara det ej nyttjade gränsbeloppet till kommande år.

Se till att du kan nyttja 3:12 reglerna

Utdelningen från dina aktier kan komma att beskattas i både inkomstslagen kapital och tjänst. Utdelning upp till en viss gräns beskattas i inkomstslaget kapital med 20 procent (30 procent på 2/3 av utdelningen). Den del som överstiger denna gräns beskattas i inkomstslaget tjänst.

Vid beräkning av årets gränsbelopp får ett lönebaserat utrymme läggas till omkostnadsbeloppet gånger klyvningsräntan. Det lönebaserade utrymmet uppgår till hälften av löneunderlaget i bolaget.

För att få beräkna lönebaserat utrymme krävs att andelsägaren tar ut en lön som uppgår till en viss lägsta nivå. Lönekravet uppgår till det lägsta av 6 IBB + 5 procent av lönerna i företaget och dess dotterföretag eller 9,6 IBB

För beskattningsåret 2023, dvs. lön 2022, uppgår det högsta löneuttagskravet till 681 600 kr (9,6 x 71 000 kr)

Ett ytterligare krav är att andelsägaren personligen äger minst fyra procent av kapitalet i företaget. Kravet kan alltså inte uppfyllas genom att närstående äger andelar. Kvalificerade andelar deklareras på blankett K10.

Vi hjälper dig räkna!

Om du är kund hos oss, hjälper vi dig att räkna ut lönekravet varje år i samband med decembers lön.


För mer information
Kontakta oss!

Enskild firma

Samla in allt till deklarationen redan nu
Ta fram dina årsbesked. Banken skickar ut årsbeskeden digitalt eller per post vid olika tidpunkter under året. De går även att hämta ner dokumenten digitalt när du loggar in på din bank.  

 

Stäm av din bokföring och förbered dig inför bokslut.
Se över din bokföring och samla in alla underlag som behövs inför bokslutet redan nu.
Om omsättningen i den enskilda näringsverksamheten normalt uppgår till högst 3 miljoner kronor får du avsluta med ett förenklat årsbokslut, som sedan ligger till grund för din deklaration.

 

Skogskonto
Om du har skogskonto eller betalplan måste du bestämma om du ska göra uttag före eller efter årsskiftet. Det år du som skogsägare gör uttag från skogskontot tas intäkten upp till beskattning. Ta gärna hjälp av din konsult för att se vad som blir mest fördelaktigt för dig!

 

Närmar du dig pension?
Du kan passa på att skjuta upp inkomst genom obeskattade reserver, eftersom egenavgiften är lägre för pensionärer. Vad är obeskattade reserver? När företaget har goda år med höga vinster kan du sätta av en del av vinsten. Vid ett eventuellt sämre år, kan du återföra tidigare avsatta reserver.

 

Digital brevlåda
Skaffa digital brevlåda redan nu så du får din deklaration betydligt tidigare än om du väntar på att den ska komma per post. Läs mer om digital brevlåda hos Kivra.

 

FÖRFATTARE

Joachim Olofsson

Brinner för digitalisering och effektivisering som bidrar till en smidigare vardag för företagaren.
Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024Förmånscykeln anses förse medarbetaren med ett färdmedel, samt att man kan nyttja cykeln som ett träningsredskap som främjar hälsa och miljö. Det har blivit allt mer populärt att erbjuda anställda förmånscyklar som arbetsgivaren leasar med hjälp av en...

Nya Kvittolagen

Nya Kvittolagen

Modernisering av bokföringslagen - "den nya kvittolagen"Regeringen har beslutat om att avskaffa kravet på att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform.Från och med 1 juli 2024 kan du slänga dina fysiska underlag, förutsatt att de omvandlats till...

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024Äntligen sommar och semestertider! Tiden går fort och det är mycket som ska planeras inför ledigheten. Som företagare är det viktigt att verksamheten fortsätter fungera under sommaren och att dina medarbetare är nöjda.   Här är...

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen! Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen....

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som  arbetsgivare att...

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10 & K12 blankettenVad är K10? K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.  Här deklarerar du utdelning och...