Deklarationer & avdrag för privatpersoner

av | mar 30, 2022

Avdrag för privatpersoner

När du deklarerar har du möjlighet att göra avdrag för utgifter som är nödvändiga för att utföra ditt arbete. Ett vanligt avdrag är resor till och från arbetsplatsen.

Läs gärna igenom detta inlägg för att se vilka avdrag du har möjlighet att göra!

 

Avdrag i samband med pandemin

Det finns inte några särskilda bidrag i samband med pandemin för 2021.

Om jag har jobbat hemifrån då?

Du kan få avdrag för arbetsrum och redskap som dator, men detta är endast om arbetsgivaren inte kan bistå med en arbetsplats för dig eller kan tillhandahålla arbetsredskapen.

Vad gäller möbler till kontoret som skrivbord eller kontorsstol så räknas dessa möbler som vanliga möbler i ditt hem och är inte avdragsgilla. Internetuppkoppling och telefon räknas som en vanlig levnadskostnad och är därför mycket svår att få avdrag för även när du jobbat hemma.

Du kan inte heller få avdrag för kaffe eller enklare förtäring som arbetet i vanliga fall bistår med om du jobbat hemifrån.

Resor

Du kan få avdrag för resor som du gör mellan ditt hem och arbetsplatsen. Förutsättningen för att kunna göra reseavdrag är att avståndet är minst 5 km, och du kan endast få avdrag för den del av dina utgifter som överstiger 11 000 kr.

Du kan få bidrag för olika fordon, även elbil, moped och cykel. Det är olika ersättningsbelopp beroende på vilket fordon du använt.

Egen bil samt el och hybridbil – 18,50 kr per mil

Motorcykel / Mopedbil /EPA-traktor – 9 kr per mil.

Moped – 4,50 kr per år

Cykel – 350 kr per år

Ditt reseavdrag ska också baseras på hur många dagar som du rest under året. Du måste själv räkna bort de dagar som du är frånvarande som tex sjukdagar eller ledighet.

Få hjälp med att beräkna ditt reseavdrag på skatteverkets hemsida.

Parkering

Regeringen har tagit beslut om att förlänga skattefriheten för förmån av fri parkering vid arbetsplatsen fram till juni 2022. Detta innebär att du som anställd kan få parkera gratis eller till ett sänkt pris vid din arbetsplats utan att förmånsbeskattas för det.

Detta gäller om du har kört minst 300 mil i tjänsten under året och kört minst 60 dagar.

Om du kört 60 dagar under året i tjänsten får du avdrag för parkeringsavgifter de dagar som du har använt bilen för resor till arbetet.

Har du använt bilen i 160 dagar under året kan du få ersättning för parkeringsavgifter alla dagar som du använt bilen för resor till arbetet.

 
Utbildning

Du kan få avdrag för vissa studier och studieresor. För att få avdrag för studiekostnader krävs det att utbildningen är nödvändig för att du ska kunna behålla din nuvarande tjänst och att arbetsgivaren ska betala ut lön under utbildningstiden. Resor till studieort har samma regler som när du reser till jobbet. 

Kostnader för resa, hotell och mat under en studieresa/konferens kan man också få avdrag för så länge som du får lön under utbildningen och att utbildningen har innefattat minst 30 timmars kurstid per vecka.

Annat:

Idrott
Om du utövar en idrott som du får inkomster av kan du få avdrag för utgifter i samband med idrottsutövningen. Detta är om verksamheten anordnas av en organisation ansluten till Sveriges Riksidrottsförbund.

Arbetslös
Har du varit arbetslös kan du få avdrag för kostnader som avser resor i samband med besök på Arbetsförmedlingen respektive Försäkringskassan. Du kan även få avdrag för resor du haft i samband med att du söka lämpliga arbeten på andra orter.

Dubbel bosättning
Du kan få avdrag för ökade levnadskostnader p.g.a. dubbel bosättning om du på grund av ditt arbete flyttat till en annan bostadsort eller om du har behållit en bostad för dig eller din närstående på den tidigare bostadsorten.

För mer information om de olika avdragen kan du besöka skatteverkets hemsida

Har du fler funderingar kring din deklaration och avdrag Kontakta oss!

Egen företagare?

Om du är enskild näringsidkare
eller äger ett aktiebolag har vi
även en hel del information
i vårt avsnitt belopp & procent.

FÖRFATTARE

Joachim Olofsson

Brinner för digitalisering och effektivisering som bidrar till en smidigare vardag för företagaren.
ROT & RUT

ROT & RUT

OBS: Tillfälligt höjt ROT-avdrag En tillfällig höjning av ROT-avdraget är beslutat, vilket innebär att subventionsgraden höjs från 30 till 50% av arbetskostnaden. Höjningen gällen under perioden 12/5 – 31/5 och endast arbeten som betalas efter den 11/5 -25. Avdrags...

Deklaration 2025

Deklaration 2025

Snart är det äntligen dags att deklarera! Digital brevlåda, skattekonto, inkomstdeklaration – här är allt du behöver veta inför deklarationen 2025. Deklarerar du digitalt för första gången? Skaffa digital brevlåda senast den 2:a mars 2025 för att få din deklaration...

Tips inför bokslutet

Tips inför bokslutet

Driver du företag och har bokslutsdatum 31/12? Du är inte ensam om att just nufundera över vad du behöver tänka på inför bokslutet! Vad är bokslut? Ett årsbokslut är en sammanställning av företagets ekonomi under ett givet räkenskapsår. Bokslutet består av två...

Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för steg

Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för steg

Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för stegHur deklarerar jag blankett K10 och K12? Är du ägare till ett aktiebolag? Då har du säkert hör talas om K10 blanketten som ska lämnas in tillsammans med din deklaration. Vad är det egentligen, och hur fungerar den?...

Att tänka på inför årsskiftet

Att tänka på inför årsskiftet

Aktiebolag Ska du starta aktiebolag? Starta innan årsskiftet för att kunna ta del av schablonbeloppet enligt förenklingsregeln (204.325 kr för 2024) eftersom du måste äga aktierna vid årets ingång för att tillgodoräkna dig detta. Har ditt bolag möjlighet kan du därmed...