Om du är aktieägare i ett fåmansbolag är det viktigt att se över ditt löneuttag för året. Är du osäker på hur det påverkar dig? Du är inte ensam! Här listar vi några av de grundläggande reglerna kring lön, 3:12 och K10.
Vad är ”rätt” lön?
En första grundregel är att sträva efter en inkomst nära brytpunkten för statlig skatt. Då betalar du fortfarande relativt låg skatt, men får samtidigt de förmåner som följer med att maximera pensions- och sjukpenningsgrundande inkomst.
Det förutsätter förstås att verksamhetens resultat och kassa tillåter detta.
Se till att du kan nyttja 3:12 reglerna!
Ditt löneuttag i relation till bolagets totala löner påverkar din möjlighet att ta ut lågbeskattad utdelning. Det innebär beskattning i inkomstslaget kapital, i stället för inkomstslaget tjänst.
Vad är 3:12 reglerna?
Regelverket som styr hur du som aktieägare i ett fåmansbolag blir beskattad den utdelning som beslutats i bolaget. Samma regler styr även beskattningen av en eventuell vinst vid försäljning av dina andelar.
Vad är gränsbelopp?
Utdelning inom gränsbeloppet beskattas i inkomstslaget kapital (20 %) medan utdelning som överstiger detta belopp beskattas i inkomstslaget tjänst. Därför är det fördelaktigt att möjliggöra ett så högt gränsbelopp som möjligt.
Du får beräkna ett gränsbelopp om du äger andelarna i fåmansbolaget vid årets ingång, den 1:a januari. Om du vill kunna tillgodoräkna dig 2025 års gränsbelopp, är det därför hög tid att starta ditt aktiebolag (länk till vår undersida om att starta eget?) innan årsskiftet.
Hur beräknar jag mitt gränsbelopp?
Det finns två sätt att beräkna gränsbeloppet; förenklingsregeln och huvudregeln.
Förenklingsregeln
Det enklaste sättet att beräkna gränsbeloppet. Förenklingsregeln bygger på ett schablonbelopp som är förutbestämt och baserat på inkomstbasbeloppet (IBB)
Du får årligen tillgodoräkna dig 2,75 IBB fördelat på antal andelar i bolaget,
Schablonbeloppet för 2024 uppgår till 204.325 kr.
Är du delägare i flera bolag, får du endast nyttja förenklingsregeln i ett bolag per år.
Huvudregeln
Består av tre delar; ränta på anskaffningsvärde, lönebaserat utrymme, samt uppräknat utrymme. Nedan fokuserar vi på det lönebaserade utdelningsutrymmet.
För att kunna beräkna lönebaserat utrymme krävs att andelsägaren tar ut en lön som uppgår till en viss lägsta nivå. Det erhålla utrymmet uppgår då till 50 % av bolagets totala utbetalda bruttolöner året innan inkomståret. Ett ytterligare krav är att andelsägaren personligen äger minst fyra procent av andelarna i företaget.
Du räknar ut löneuttagskravet så här:
6 IBB (457 200 kr) + 5% av bolagets totala löner
Eller:
9 IBB (731 520 kr)
Det innebär att i bolag med många anställda och höga lönekostnader blir gränsbeloppet avsevärt högre jämfört med att använda förenklingsregeln.
Observera att du inte kan kombinera de två reglerna!
Oavsett vilket sätt du använder, sparas ej nyttjat gränsbelopp till nästa år.
Utdelningen deklarerar du sedan i din deklaration på blankett K10, om du äger kvalificerade andelar
Hur deklarerar du din blankett K10? Det kan du läsa om i ett av våra tidigare inlägg!
Att ta ut för lite lön kan alltså ha stor påverkan på dina utdelningsmöjligheter. Som kund hos ERA räknar vi på ditt lönebaserade utrymme varje år för att se till att du som fåmansföretagare får dom bästa möjliga förutsättningarna.
Kontakta oss för hjälp med din beräkning!
Obs!
Nya regler kan vara på gång. I juni presenterades ett förslag om förändring av 3:12 reglerna. Om beslutet går igenom föreslås det träda i kraft 1:a januari 2026.