Coronastöd efter pandemin

av | feb 24, 2022 | Okategoriserade


Information om förlängda coronastöd

Under pandemin har flera stöd tillämpats för att hjälpa företagare som drabbats hårt av covid-19’s efterföljder. Men nu när restriktionerna är borta och flera coronastöd har upphört, har regeringen beslutat att förlänga vissa stöd som man kan söka på nytt.


För företag:

Dessa stöd kommer att förlängas fram till Februari 2022.

  • Omställningsstöd

  • Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare

  • Omsättningsstöd till handelsbolag

Läs mer om omställningsstöd Skatteverkets hemsida

Läs mer om omsättningsstöd på länsstyrelsen (Norrbottens) hemsida:
För Enskilda näringsidkare
För Handelsbolag


Ersättning sjuklönekostnader

Ersättning för sjuklönekostnader kommer också att förlängas till och med Mars 2022.
I syfte att avlasta arbetsgivare för högre sjuklönekostnader, återinförs de tillfälliga reglerna kring ersättning för höga sjuklönekostnader. För redovisningsperioden December 2021 till och med Mars 2022 får arbetsgivare återigen en högre ersättning än normalt för sina sjuklönekostnader.

Ingen ansökan behövs, utan du som arbetsgivare lämnar in arbetsgivardeklarationen till Skatteverket och fyller i sjuklönekostnaden som vanligt. Försäkringskassan betalar sedan ut ersättningsbeloppet till ditt skattekonto hos Skatteverket.


Anstånd med skatt

Företag som drabbas ekonomiskt av pandemin kan ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms. Betalningen kan skjutas upp i ett år från beslutsdatumet.

Anstånd kan medges för:

  • Nio perioder för månadsredovisning.

  • Tre för de som redovisar per kvartal.

  • Två perioder för de som redovisar moms på årsbasis.

I samband med att anståndet upphör finns det fortsatt möjlighet att ansöka om förlängning av anståndet i ytterligare ett år.

Du kan ansöka om anstånd på skatteverkets hemsida

På grund av de nya anståndsansökningarna har Skatteverket meddelat att de kommer få längre handläggningstider under Februari månad. Därmed skjuter de upp betalningskraven som skulle ha betalats senast den 26 Januari, så inga skulder kommer skickas ut till kronofogden för Februari månad 2022.


För privatpersoner:

Ersättning för karensavdrag kommer att förlängas till Mars 2022. Man kommer då även att kunna ansöka retroaktivt för de dagar som passerat från och med 8 december 2021.

En annan åtgärd som regeringen förlängt till Mars 2022 är att tillfälligt slopa kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden för anställda med sjuklön för de första 14 dagarna i sjukperioden *.

Samma gäller för ansökan om smittbärarpenning. Smittbärarpenningen gäller från 27 December till och med 31 Mars 2022.

* Det gäller dock inte om du är sjukskriven på deltid och blir sjukskriven i högre omfattning. Då behöver försäkringskassan ett nytt läkarintyg senast den åttonde dagen efter att man ansökte om sjukpenning i högre omfattning.

Ansökan om ersättning görs på Försäkringskassans hemsida

FÖRFATTARE

Joachim Olofsson

Brinner för digitalisering och effektivisering som bidrar till en smidigare vardag för företagaren.
Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024Förmånscykeln anses förse medarbetaren med ett färdmedel, samt att man kan nyttja cykeln som ett träningsredskap som främjar hälsa och miljö. Det har blivit allt mer populärt att erbjuda anställda förmånscyklar som arbetsgivaren leasar med hjälp av en...

Nya Kvittolagen

Nya Kvittolagen

Modernisering av bokföringslagen - "den nya kvittolagen"Regeringen har beslutat om att avskaffa kravet på att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform.Från och med 1 juli 2024 kan du slänga dina fysiska underlag, förutsatt att de omvandlats till...

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024Äntligen sommar och semestertider! Tiden går fort och det är mycket som ska planeras inför ledigheten. Som företagare är det viktigt att verksamheten fortsätter fungera under sommaren och att dina medarbetare är nöjda.   Här är...

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen! Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen....

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som  arbetsgivare att...

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10 & K12 blankettenVad är K10? K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.  Här deklarerar du utdelning och...