Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för steg
Hur deklarerar jag blankett K10 och K12?
Är du ägare till ett aktiebolag? Då har du säkert hör talas om K10 blanketten som ska lämnas in tillsammans med din deklaration. Vad är det egentligen, och hur fungerar den?
Nedan sammanfattar vi den viktigaste informationen för dig som ska deklarera K10 eller K12.
Vill du se hur det såg ut 2024? Läs vår tidigare guide om K10 och K12!
Vad är K10?
K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett förmånbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.
Här deklarerar du utdelning och kapitalvinst vid försäljning av kvalificerade andelar, samt håller reda på ditt sparade gränsbelopp.
Vad är kvalificerade andelar?
Om du själv, eller en närstående har varit ”verksam i betydande omfattning” i bolaget räknas dina andelar som kvalificerade.
Observera – definitionen är flytande, och det kan behöva göras en bedömning av en skatterådgivare för att utreda detta om du är osäker om dina andelar räknas som kvalificerade eller inte. Dina andelar kan också räknas som kvalificerade om du eller närstående är verksam i betydande omfattning i ett annat bolag.
Vad är K12?
Om du inte uppfyller kraven för kvalificerade andelar, ska du i stället lämna in en blankett K12. Utdelning och vinster beskattas här med 25%.
Har det inte skett någon utdelning eller försäljning under året, behöver du inte lämna in någon blankett K12.
Hur fyller jag i K10 blanketten?
På din blankett K10 ska du redovisa om du tagit utdelning under beskattningsåret, eller om det uppkommit en kapitalvinst.
Beskattningen styrs sedan av ditt gränsbelopp som bestämmer hur stor del av utdelningen eller kapitalvinsten som ska beskattas med 20% (lågbeskattad utdelning)
Om utdelningen eller kapitalvinsten överstiger gränsbeloppet kommer det överstigande beloppet att beskattas som inkomst med 30% skatt. Det är därför fördelaktigt att kontrollera ditt gränsbelopp innan du beslutar om utdelning.
Har du inte tagit någon utdelning, är det ändå viktigt att fylla i blanketten eftersom gränsbeloppet sparas, räknas upp och kan nyttjas till kommande års utdelningar.
När du räknat ut beloppen skriver du över dem till din vanliga inkomstdeklarationsblankett (INK1).
Behöver du hjälp med din K10- eller K12-blanketten?
ERA Revisorer hjälper dig med inkomstdeklarationen – både för företaget och dig som ägare eller närstående. Vi ser till att du hanterar din K10 eller K12 korrekt och maximerar dina skattemässiga fördelar. I rätt tid går vi igenom olika alternativ och deras skatteeffekter på kort och lång sikt. Vi vägleder dig även i balansen mellan lön och utdelning, beroende på din specifika situation.
Kontakta oss för att höra mer!
Hur räknar jag ut mitt gränsbelopp?
För att kunna tillgodoräkna dig gränsbeloppet måste du ha ägt andelarna vid årets ingång. För din blankett K10 avseende 2024 (som lämnas in under våren 2025) innebär det att du måste ha ägt andelarna den 31: a december 2023.
När du räknar ut gränsbeloppet för utdelning eller kapitalvinst använder du dig av 3:12 reglerna, detta kan du göra på två olika sätt:
Förenklingsregeln
Detta kallas även schablonregeln, och den innebär att du använder du dig av ett schablonbelopp som består av 2,75 IBB.
Gränsbeloppet för utdelning under 2024 uppgick till 204.325.
Schablonbeloppet beräknas utifrån ägarnas andel i bolaget, d.v.s. är ni två delägare som äger 50% var av ett företags andelar, kan ni nyttja 50% av schablonbeloppet var. Är du ensam ägare, kan du alltså alltid ta utdelning upp till schablonbelopp (förutsatt att kriterierna i bolaget är uppfyllda) till 20% skatt.
Äger du andelar i flera företag får du endast nyttja förenklingsregeln i ett av dem.
Huvudregeln
Att tillämpa huvudregeln i stället för förenklingsregeln är ofta mer förmånligt om det finns lönekostnader i bolaget. När du tillämpar denna regel får du beräkna gränsbelopp utifrån din ägarandel på 50% av bolagets bruttolöner från föregående år. Till denna summa får du lägga till ca 9% av andelarna i anskaffningsutgift. För att kunna nyttja huvudregeln måste du äga minst 4% av bolagets andelar.
Löneuttagskravet för 2024 innebär att du behöver ha tagit ut en lön under 2023 på minst 445 000 kr (6 IBB) + 5 % av bolagets totala kontanta löner eller 731 280 (9,6 IBB).
Lönekravet kan även uppfyllas av närstående.
Att ta ut för lite lön kan alltså ha stor inverkan på dina utdelningsmöjligheter, särskilt om ditt bolag har höga lönekostnader.
Som kund hos ERA räknar vi på ditt lönebaserade utrymme varje år, för att se till att du som fåmansföretagare får dom bästa möjliga förutsättningarna.
Oavsett vilket sätt du använder, sparas det ej nyttjade gränsbelopp till nästa år.
FÖRSLAG OM ÄNDRINGAR I REGELVERKET PÅ GÅNG
Regeringen behandlar nu ett förslag om att förenkla beskattningen av delägare i småföretag. Detta på grund av att reglerna idag är väldigt komplexa och om man gör fel kan det få stora konsekvenser för företagaren. Förslaget innebär främst en ny modell av beräkning av gränsbelopp, och kommer att trädas i kraft 1:a januari 2026 om det röstas igenom.
Behöver du hjälp med din blankett K10? Kontakta oss!