Förmånscykel 2024

av | aug 22, 2024 | Artikel

Förmånscykel 2024

Förmånscykeln anses förse medarbetaren med ett färdmedel, samt att man kan nyttja cykeln som ett träningsredskap som främjar hälsa och miljö.

Det har blivit allt mer populärt att erbjuda anställda förmånscyklar som arbetsgivaren leasar med hjälp av en uthyrningsleverantör.

Detta är möjligt tack vare en mer fördelaktig beskattning där priset på cyklarna oftast blir billigare om man hyr dem av arbetsgivaren än om man köper dem kontant i butik.

Avdraget gäller endast cyklar, alltså ej kringutrustning som hjälm, cykelvagn m.m.
Elmopeder och elsparkcyklar är inte godkända eftersom de inte är trampcyklar.

Hur går det till?

Många arbetsgivare låter den anställda välja cykel hos en utvald uthyrningsleverantör. Förmånsbeloppet beskattas sedan på den anställdes lön. Om arbetsgivaren gör bruttolöneavdrag på cyklarna får bolaget även kompensation för leasingavgifterna. Cykelförmånen är personbunden, så en person kan hyra flera cyklar men avdraget räknas då på det totala förmånsvärdet.

Cykelförmånen ska bara beskattas för den del av förmånen som överstiger 3 000 kronor under ett beskattningsår.

 

– Kan man lyfta ingående moms på cykeln?
Om cykeln endast används i privat bruk kan man ej lyfta moms på cykeln.

 

– Vad händer när förmånstiden upphör?
Förmånstiden sträcker sig över en begränsad period, vanligtvis 36 månader. Vid periodens slut upphör löneavdraget och den anställda får oftast välja mellan att köpa loss cykeln för ett marknadsvärde, lämna tillbaka cykeln till leverantören eller hyra en ny cykel.

 

– Vad händer om en anställd säger upp sig eller blir sjukskriven?
Hur cykelförmånen fungerar vad gäller uppsägningar, sjukskrivningar m.m. är upp till vad man kommit överens om i avtalet med leverantören eller vilka villkor arbetsgivaren själv har avtalat med den anställda.

 

Månadskostnad

Månadskostnaden för den anställda är olika beroende på vad cykeln kostar, hur mycket man betalar i skattesats och vilket avtal arbetsgivaren har med leverantören.

 

Exempel: beräkna förmånsvärdet för en vanlig cykel

Arbetsgivaren tillhandahåller en cykel som kostar 15 000 kr på marknaden
och beräknas hålla i 6 år. Arbetsgivaren betalar service och reparationer för 300 kronor under året.

Beräkning av förmånen:

Värdeminskning (5 000 kronor ÷ 6 år): 833 kronor Tillbehör, service, reparationer: 300 kronor

Kapitalkostnaden beräknas till marknadsvärdet (inköpspriset) för en ny cykel × statslåneräntan vid utgången av november året före inkomståret, plus en procentenhet.

Statslåneräntan (30 november 2023) 2,62 + 1,0 = 3,62 procent.

Kapitalkostnad (5 000 × 3,62 procent): 181 kronor

Förmånsvärdet för ett helt år blir 1 314 kronor (833 + 300 + 181)

Eftersom förmånsvärdet är under 3 000 kronor behöver den anställda inte betala skatt för förmånen.

Exempel: Beräkna förmånsvärdet för en elcykel

Arbetsgivaren tillhandahåller en elcykel som på marknaden kostar 15 000 kr inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i 6 år medan batteriet behöver bytas vartannat år.Arbetsgivaren betalar service och reparationer under året med 600 kronor.

Beräkning av förmånen:

Kapitalkostnaden beräknas till marknadsvärdet (inköpspriset) för en ny cykel × statslåneräntan vid utgången av november året före inkomståret, plus en procentenhet.

Statslåneräntan (30 november 2023): 2,62 + 1,0 = 3,62 procent.

Kapitalkostnad (15 000 × 3,62 procent): 543 kronor

Förmånsvärdet för ett helt år blir 4 143 kronor (3 000 + 600 + 543).

Eftersom förmånsvärdet är över 3 000 kronor ska den anställde beskattas för cykelförmån med 1 143 kronor (4 143 – 3 000).

Har du frågor om förmåner?

Vi på ERA Revisorer kan hjälpa dig.

Kontakta oss

FÖRFATTARE

Juni Stenberg

Växlar vant mellan redovisning och receptionstjänster. Sätter guldkant på kontoret och sköter om våra administrativa uppgifter, t.ex. uppdateringar och underhåll av hemsidan.
Julfest och julgåvor inför julen 2024

Julfest och julgåvor inför julen 2024

Jul och dess festligheter närmar sig med stormsteg – men vilka skatteregler gäller egentligen? Får man göra avdrag för julbordet och julfesten? I den här artikeln hjälper vi dig att reda ut precis det! Vad innebär representation? Representation avser utgifter som görs...

Nya Kvittolagen

Nya Kvittolagen

Modernisering av bokföringslagen - "den nya kvittolagen"Regeringen har beslutat om att avskaffa kravet på att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform.Från och med 1 juli 2024 kan du slänga dina fysiska underlag, förutsatt att de omvandlats till...

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024Äntligen sommar och semestertider! Tiden går fort och det är mycket som ska planeras inför ledigheten. Som företagare är det viktigt att verksamheten fortsätter fungera under sommaren och att dina medarbetare är nöjda.   Här är...

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen! Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen....

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som  arbetsgivare att...

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10 & K12 blankettenVad är K10? K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.  Här deklarerar du utdelning och...