Friskvårdsbidrag 2021

av | okt 8, 2021 | Okategoriserade

3.jpg

Friskvårdsbidrag

Friskvårdsbidraget är en skattefri förmån som man kan erbjuda sina anställda för ökad trivsel och välmående hos företaget. Bidraget kan användas för att ersätta utlägg för en aktivitet, medlemskort eller enstaka hälsofrämjande behandlingar.

Det är bra att veta vilka regler som gäller när man ska införa friskvårdsbidrag. Det finns begräsningar för vilka aktiviteter som räknas som motionsfrämjande och vilka belopp man får ersättning för.

Skatteverket har beslutat att ta bort sin lista över godkända aktiviteter på sin hemsida. Denna lista har länge varit en vägvisare över vilka aktiviteter och behandlingar som man kan nyttja. Nu kommer arbetsgivaren själv behöva veta vad som kan gillas som friskvård

Vem kan få friskvårdsbidrag?

För att kunna ge friskvårdsbidrag behöver man ha anställda. Den anställde ska ha en lön och bli beskattad i företaget. En enskild näringsidkare räknas därför inte som anställd och kan inte nyttja friskvård. Har en enskild firma utomstående anställda kan man däremot nyttja friskvårdsbidrag till dessa anställda.

När den anställda söker friskvårdsbidrag ska den överlämna kvitto på köpet till arbetsgivaren som sedan ersätter utlägget i efterhand. Det går även att lämna in fakturor men då krävs också ett utdrag från den anställdas konto som kan styrka köpet.

Vilket belopp får arbetsgivaren erbjuda i friskvårdsbidrag?

Under 2021 kommer friskvårdsbidraget att uppgå till ett värde av max 5000 kr per år (enskilda aktiviteter får ej heller överstiga 1000 kr om de ska vara skattefria). Bidraget innebär att arbetsgivaren inte tar någon förmånsbeskattning på utlägget.
Arbetsgivaren är den som bestämmer vilket belopp som delas ut till sina anställda. Alla anställda ska erbjudas samma belopp och villkor oavsett anställningsform.

Om en anställd gjort ett utlägg som överstiger friskvårdsersättningen så kommer denna endast få ersättning för den del av beloppet som är avtalat inom företaget.

Arbetsgivaren kan även erbjuda friskvård i en så kallad naturaförmån. Detta innebär att arbetsgivaren kan tillhandahålla en aktivitet på arbetsplatsen eller på en lokal som arbetsgivaren hyr eller disponerar. Arbetsgivaren kan även erbjuda checkar eller kuponger till sina anställda som de får nyttja till en fysisk aktivitet eller behandling.
Detta går även att kombinera med vanligt friskvårdsbidrag. Tex, arbetsgivaren tillhandahåller gymkort till alla anställda och även ger de anställda möjligheten att nyttja ett friskvårdsbidrag, så länge det är av ett mindre värde (under 5000 kr).


Vem bestämmer vad som ingår i friskvårdsbidraget?
 
Den som tar beslut över vilka aktiviteter eller behandlingar som får nyttjas som friskvård är arbetsgivaren. Det betyder att arbetsgivaren har rätt att neka aktiviteter eller behandlingar enligt eget tycke.

Skatteverket har en lista över godkända aktiviteter som de tillhandahållit på sin hemsida. Denna lista har länge varit en vägvisare över vilka aktiviteter och behandlingar som man kan nyttja. Denna lista kommer däremot att tas bort inom kort. Anledningen till att Skatteverket avskaffar listan är för att det alltid tillkommer nya sporter och behandlingar och blir därför tidskrävande för dem att hålla listan uppdaterad, samt att aktiviteterna ständigt byter namn.

En annan anledning till att listan inte längre behövs är för att den inte är ett regelverk över vilka aktiviteter eller behandlingar som gäller för alla arbetsplatser. Eftersom arbetsgivaren är den som bestämmer så är det också upp till arbetsgivaren att hålla sig uppdaterad kring vad som kan nyttjas som friskvård.  


Vad räknas som friskvård?

Det finns väldigt många olika sätt att nyttja friskvårdsbidraget till och syftet med bidraget är att det ska främja motion och hälsa. Vissa aktiviteter är därför inte lämpliga som friskvård. Det kan vara aktiviteter som räknas som nöjen, aktiviteter som inte är tillräckligt fysiska, hyra av redskap eller    behandlingar som inte har med hälsan att göra m.m.

Saker som kan tillåtas som friskvård är inträden, dagskort, gymkort och startavgifter i motionstävlingar, medlemskort eller enstaka hälsofrämjande behandlingar. 

Inköp av redskap, kläder eller andra tillbehör som har med aktiviteten att göra kan inte täckas av friskvårdsbidraget. Är det däremot så att utrustning ingår i medlemskapet är det okej. Så länge det inte tas hyra på utrustningen dvs.

Man kan få ersättning för massage, fotvård och andra kroppsbehandlingar förutsatt att de inte är skönhetsbehandlingar som tex hud eller nagelvård, samt spa behandlingar. Det finns även möjlighet att få ersättning för mental träning, kost/motions rådgivning och personlig tränare.

Nytt som tillkommit är att man kan få ersättning för tränings/hälso appar eller andra elektroniska motsvarigheter. Det kan vara appar som innefattar tex yoga, avslappning, löpträning, olika träningspass eller viktminskning. Att man nu kan bruka internettjänster är till för att man enklare ska kunna träna hemma eller på annan plats.

Varför ingår inte naprapati, sjukgymnastik och liknande hälsofrämjande vård?

Naprapati, kiropraktik, sjukgymnastik och akupunktur får ej nyttjas som friskvård eftersom de räknas som rehabiliterande behandlingar. Sjukgymnastik och rehabilitering är något som däremot kan ingå i den anställdes kollektivavtal.

FÖRFATTARE

Joachim Olofsson

Brinner för digitalisering och effektivisering som bidrar till en smidigare vardag för företagaren.
Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024Förmånscykeln anses förse medarbetaren med ett färdmedel, samt att man kan nyttja cykeln som ett träningsredskap som främjar hälsa och miljö. Det har blivit allt mer populärt att erbjuda anställda förmånscyklar som arbetsgivaren leasar med hjälp av en...

Nya Kvittolagen

Nya Kvittolagen

Modernisering av bokföringslagen - "den nya kvittolagen"Regeringen har beslutat om att avskaffa kravet på att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform.Från och med 1 juli 2024 kan du slänga dina fysiska underlag, förutsatt att de omvandlats till...

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024Äntligen sommar och semestertider! Tiden går fort och det är mycket som ska planeras inför ledigheten. Som företagare är det viktigt att verksamheten fortsätter fungera under sommaren och att dina medarbetare är nöjda.   Här är...

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen! Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen....

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som  arbetsgivare att...

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10 & K12 blankettenVad är K10? K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.  Här deklarerar du utdelning och...