Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

av | maj 29, 2024 | Artikel

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen!

Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen.

Dessa enorma summor innebär att det finns en hög risk att företag, redovisningskonsulter, revisorer och banker utnyttjas för att omvandla pengarna till en del av det lagliga ekonomiska systemet.

Vad är PTL och KYC?

PTL – Lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. ”Penningtvättslagen” (2017:630)

Lagen syftar till att förhindra att finansiell verksamhet och annan näringsverksamhet utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Definitionen av penningtvätt är i första hand åtgärder som tas för att dölja pengarna eller egendomens samband med brott eller brottslig verksamhet.

För att följa lagen, behöver vi genomföra:

  • En allmän riskbedömning, där vi bedömer och dokumenterar hur de produkter och tjänster vi tillhandahåller kan utnyttjas, och hur stor risken är att detta sker.
  • En riskbedömning av kunden, där kundens riskprofil bestäms med utgångspunkt i den allmänna riskbedömningen och vår kännedom om kunden

KYC – Know Your Customer

Begreppet KYC kan förklaras som den process som vi som redovisningsbyrå genomför för att säkerställa tillräcklig kännedom om våra kunder, deras affärer och de branscher de verkar inom.

Processen innefattar bland annat att identifiera den fysiska personen, inhämta information om affärsförbindelsens syfte och art samt riskbedömning av kunden. En ökad risk kan vara att personen finns med på PEP- eller sanktionslistor, eller att man bedriver en typ av verksamhet där risken för penningtvätt är hög. Exempel på sådana risker är kontantintensiva verksamheter eller frekventa betalningar till utlandet.  

Att genomgå detta noggrant är nödvändigt för att kunna säkerställa att vi inte utnyttjas för kriminella aktiviteter såsom penningtvätt. Eftersom verksamheter kan förändras, är det viktigt att göra löpande omprövningar av riskbedömningen.

Förutom redovisning– och revisionsbyråer behöver även banker, fastighetsmäklare och advokater följa samma process.

Kontroller

Redovisningsbyråer kontrolleras av länsstyrelsen för att säkerställa att byråerna vidtar tillräckliga åtgärder för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Vid en icke godkänd kontroll  kan följden bli dyra böter.

Lagen har varit på plats sedan 2017, men under de senaste åren har kontrollerna utökats, vilket gör detta till ett högaktuellt ämne.

Systemstöd – Visma KYC

Som stöd för att göra dessa bedömningar använder vi på ERA Revisorer systemet Visma KYC.

Vår redovisnings- och IT konsult Joachim blev inbjuden till Visma för att delta i deras ”morgonsoffa” och prata om hur vi arbetar med dessa frågor. Klicka här för att titta på inslaget.

Här kan du läsa mer om Visma KYC!

FÖRFATTARE

Linn Karlsson

Fixar det mesta inom redovisning, men brinner lite extra för att hjälpa nystartade igång med verksamheten. ERA Revisorer marknadsansvariga som håller i allt kring sociala medier.
Nya Kvittolagen

Nya Kvittolagen

Nya kvittolagenVi kan med glädje meddela att regeringen beslutat att avskaffa kravet om att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform.Från och med 1 juli 2024 kan du helt enkelt slänga pappersunderlag så länge det omvandlats till digital form.Vad...

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024Äntligen sommar och semestertider! Tiden går fort och det är mycket som ska planeras inför ledigheten. Som företagare är det viktigt att verksamheten fortsätter fungera under sommaren och att dina medarbetare är nöjda.   Här är...

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som  arbetsgivare att...

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10 & K12 blankettenVad är K10? K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.  Här deklarerar du utdelning och...

Deklaration 2024

Deklaration 2024

Deklaration 2024Snart är det dags att deklarera!Här kommer en sammanställning över vilka datum som gäller 2024.För dig som vill deklarera digitalt för första gången. Skaffa digital brevlåda senast den 3 mars 2024 för att få din deklaration digitalt. I stället för en...

Förslag om digital arkivering – Hejdå papperskvitton!

Förslag om digital arkivering – Hejdå papperskvitton!

Med den pågående digitala utvecklingen har hanteringen av fakturor och kvitton blivit betydligt enklare genom några knapptryck på telefonen eller datorn, direkt in i bokföringen. Trots detta har Bokföringslagen krävt att originalhandlingarna inte får kasseras, även om...