Att tänka på inför semestern 2024

av | jul 1, 2024 | Artikel

Att tänka på inför semestern 2024

Äntligen sommar och semestertider! Tiden går fort och det är mycket som ska planeras inför ledigheten. Som företagare är det viktigt att verksamheten fortsätter fungera under sommaren och att dina medarbetare är nöjda.

 

Här är några punkter som kan vara bra att ha koll på inför semesterperioden.

Att tänka på innan semesterperioderna börjar

1. Kommunicera med kunder och leverantörer: Stäm av med kunder och leverantörer i god tid innan ledigheten om vad de behöver hjälp med under sommaren. Var tydlig med när du inte kommer vara tillgänglig och när du kommer tillbaka.

2. Fakturering: Fakturera tidigare om möjligt för att säkerställa likviditeten på kontot. För många företagare sjunker intäkterna eller till och med uteblir under eventuell ledighet. Ska du ta semester kan du förvänta dig en minskning av omsättningen. Stäm av med din redovisningskonsult om du är osäker!

3. Bokföring: Lämna in underlag till bokföringen i förväg, moms och arbetsgivaravgifter tar inte semester. Det går ofta att lämna in underlag och göra inbetalningar till Skatteverket i förväg. Du som företagare får också bättre koll på hur verksamheten går i realtid.

4. Ansvarsområden: Om någon av de anställda får mer ansvar
under ledigheten, gå igenom deras ansvarsområden och tydliggör vem de kan höra av sig till vid eventuella frågor. Skapa en lista som alla anställda har tillgång till där det tydligt framgår vem som gör vad under semesterperioden.

5. Automatiska utskick och sociala medier: Skapa automatiska mejlutskick eller nyhetsbrev. Förbered sommarens inlägg på sociala medier i förväg. Glöm inte att justera öppettiderna!

Om semesterdagar

– Anställda har rätt till 25 semesterdagar per år (om inget annat står i anställningsavtalet eller kollektivavtalet).

– Arbetsgivaren har skyldighet att planera semestern för sina anställda, men har också rätt att bestämma när semestern förläggs.

– En anställd har rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester under juni-augusti. Semestern kan dock förläggas till annan tid om det finns särskilda skäl, till exempel att verksamheten är säsongsbunden.

– Semesterdagar räknas i hela dagar, man kan inte ta ut en halv semesterdag.

Rätten till betald semester tjänas in årsvis och semesterperioden förnyas oftast den 1 april.

Är du ny på jobbet?

Nyanställda har rätt till 25 obetalda semesterdagar, vilket innebär att de kan ta ut semester men utan lön. De flesta har intjänandeår för semester 1:april-31:a mars. Om en anställd börjar mitt under semesterperioden proportioneras de betalda semesterdagarna mot intjänandeåret.

Om en nyanställda endast har obetald semester och verksamheten stänger under sommaren kan arbetsgivaren inte tvinga den anställda att ta sin obetalda semester. Arbetsgivaren måste i sådana fall erbjuda arbete inom arbetsplatsens verksamhet.

 

Vad händer om man inte kommer överens om semesterdagarna?

Anställda kan lämna önskemål om när de vill ha semestern under sommaren, men ibland kan det vara svårt att få det att fungera för företagets verksamhet.

Om man inte kan komma överens om en period som passar har du som arbetsgivare rätt att bestämma när den anställde ska ha sin semester. Den anställde bör då informeras om semesterns förläggning minst två månader innan semesterns start.

 

Vad händer om jag blir sjuk under semestern?


Om den anställde blir sjuk under semestern kan denne sjukanmäla sig och därmed nyttja sina semesterdagar vid ett annat tillfälle. Samma sak gäller om den anställdes barn blir sjukt, då kan man byta bort semesterdagen mot föräldrapenning.

FÖRFATTARE

Juni Stenberg

Växlar vant mellan redovisning och receptionstjänster. Sätter guldkant på kontoret och sköter om våra administrativa uppgifter, t.ex. uppdateringar och underhåll av hemsidan.
Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024Förmånscykeln anses förse medarbetaren med ett färdmedel, samt att man kan nyttja cykeln som ett träningsredskap som främjar hälsa och miljö. Det har blivit allt mer populärt att erbjuda anställda förmånscyklar som arbetsgivaren leasar med hjälp av en...

Nya Kvittolagen

Nya Kvittolagen

Modernisering av bokföringslagen - "den nya kvittolagen"Regeringen har beslutat om att avskaffa kravet på att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform.Från och med 1 juli 2024 kan du slänga dina fysiska underlag, förutsatt att de omvandlats till...

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen! Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen....

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som  arbetsgivare att...

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10 & K12 blankettenVad är K10? K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.  Här deklarerar du utdelning och...

Deklaration 2024

Deklaration 2024

Deklaration 2024Snart är det dags att deklarera!Här kommer en sammanställning över vilka datum som gäller 2024.För dig som vill deklarera digitalt för första gången. Skaffa digital brevlåda senast den 3 mars 2024 för att få din deklaration digitalt. I stället för en...