Julfest och julgåvor inför julen 2024

av | nov 13, 2024 | Artikel

Jul och dess festligheter närmar sig med stormsteg – men vilka skatteregler gäller egentligen? Får man göra avdrag för julbordet och julfesten? I den här artikeln hjälper vi dig att reda ut precis det!

Vad innebär representation?

Representation avser utgifter som görs för att främja företagets verksamhet.

  • Intern representation riktar sig till de egna anställda
  • Extern representation riktar sig till andra företag där det finns en affärsförbindelse.

Från och med årsskiftet 2017 slopades avdraget för representationsmåltider som lunch och middag. Du kan däremot fortfarande göra avdrag för moms på representation och kringkostnader.

Julbord och julfest med anställda

Att anordna julfest eller bjuda på julbord är ett trevligt sätt att visa uppskattning för sina anställda.

Du kan erbjuda måltider vid julbord, personalkonferenser eller personalfester, förutsatt att dessa evenemang kan betraktas som intern representation. (d.v.s. att alla anställda erbjuds att delta)

Som tidigare nämnts, är dessa kostnader inte avdragsgilla, men företaget får avdragsrätt för moms på underlag upp till 300 kr per person. Om momsunderlaget överstiger 300 kr per person, och måltiden inkluderar både mat (12% moms) och alkohol (25% moms) krävs en proportionering av momsen mellan de olika momssatserna.

Företag kan göra avdrag för personalfester högst två gånger per år. Du kan givetvis bjuda in till fler fester, men då blir ingen del av kostnaden avdragsgill.

Utgifter för anställdas hotellövernattningar och resor i samband med julfest på annan ort är avdragsgilla i sin helhet, förutsatt att det handlar om max en övernattning och att det inte är en ren nöjesresa.

För kringkostnader, som lokalhyra och underhållning, tillåts avdrag med 180 kr per person.

Vid personalfester är även kostnader för de anställdas familjer samt tidigare anställda avdragsgilla inom samma beloppsgränser.

På Skatteverkets hemsida finns en användbar räknesnurra för att beräkna momsavdrag och avdragsgilla kostnader.

Julbord med kunder

Som vi tidigare nämnt ger kostnader för mat vid representation oftast inte rätt till avdrag. Detta gäller ofta även om företaget bjuder en kund på julbord i samband med extern representation.

Detta beror på att man ofta bjuder en grupp personer samtidigt, vilket gör det extra tydligt att det inte handlar om en affärsförhandling i samband med måltiden.

Om företaget däremot anordnar en kundträff i samband med utbildning, skulle företaget kunna få avdrag för kringkostnaderna.

Julfika

Om du bjuder personalen på julfika kan det räknas som enklare förtäring. Dessa utgifter är avdragsgilla upp till högst 60 kr exklusive moms per person och tillfälle. Exempel på enklare förtäring är alkoholfria drycker, kaffe, te, kakor, bullar, frukt och en enklare smörgås som inte ersätter en måltid.

Julgåvor

Du kan ge dina anställda en julklapp värd upp till 550 kronor inklusive moms, utan att det blir en skattepliktig förmån för den anställde. Förutsättningen är att gåvan erbjuds samtliga anställda, och inte går att byta mot pengar.

Om du köper en dyrare gåva – exempelvis för 551 kr – blir hela beloppet förmånsbeskattat. Det är därför mer lönsamt att hålla sig inom den avdragsgilla gränsen.

Psst! Om du som ägare är ensam i ditt aktiebolag räknas du ändå som anställd, vilket innebär att du också kan köpa en julklapp till dig själv.

Julklappar till kunder

Företag kan få avdrag för enklare gåvor till kunder, men det ska då röra sig om gåvor som har direkt anknytning till företagets verksamhet och vara av ett mindre värde.

Exempel på sådana gåvor är typiska reklamprodukter med företaget logotyp. Enligt Skatteverket är beloppsgränsen för reklamgåvor 300 kronor ex. moms.

Välgörenhet

Det finns möjlighet att skänka en julgåva till välgörenhet, men tyvärr är dessa gåvor inte avdragsgilla. Vi rekommenderar att, om du skänker gåvor till välgörenhet, göra det i bolagets namn så att dina anställda slipper bli beskattade för gåvan.


Det kan vara mycket att hålla reda på, och helst i stressiga tider under årets slut. Vi på ERA hjälper gärna till att guida dig rätt genom gällande regler. Kontakta oss så kan vi prata vidare!

PS. Vi har tidigare skrivit om att hålla stängt under högtider, och vad du som företagare behöver tänka på. Missa inte det!

FÖRFATTARE

Linn Karlsson

Auktoriserad redovisningskonsult som arbetar med det mesta inom redovisning, främst mot små och medelstora ägarledda aktiebolag. Brinner lite extra för att hjälpa nystartade företag igång med verksamheten!

FLER ARTIKLAR

Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024Förmånscykeln anses förse medarbetaren med ett färdmedel, samt att man kan nyttja cykeln som ett träningsredskap som främjar hälsa och miljö. Det har blivit allt mer populärt att erbjuda anställda förmånscyklar som arbetsgivaren leasar med hjälp av en...

Nya Kvittolagen

Nya Kvittolagen

Modernisering av bokföringslagen - "den nya kvittolagen"Regeringen har beslutat om att avskaffa kravet på att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform.Från och med 1 juli 2024 kan du slänga dina fysiska underlag, förutsatt att de omvandlats till...

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024Äntligen sommar och semestertider! Tiden går fort och det är mycket som ska planeras inför ledigheten. Som företagare är det viktigt att verksamheten fortsätter fungera under sommaren och att dina medarbetare är nöjda.   Här är...

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen! Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen....

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som  arbetsgivare att...

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10 & K12 blankettenVad är K10? K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.  Här deklarerar du utdelning och...