Att hålla stängt under högtider

av | nov 29, 2023 | Artikel

Att hålla stängt under högtider

Är du företagare och planerar att hålla stängt under vissa högtider? Om du önskar stänga under ordinarie arbetsdagar är det viktigt att ha god framförhållning. Om du ännu inte har kommit överens med dina anställda om hur ledigheten ska fördelas under året, kan det vara klokt att sätta dig in i gällande regler.

Som arbetsgivare har du rätt att bestämma semesterförläggningen. Kravet är då att arbetsgivaren måste meddela förläggningen minst två månader i förväg. Därför är det fördelaktigt att i god tid planera för det kommande året. Om du inte meddelar i tid kan det resultera i att du antingen måste hålla verksamheten öppen eller betala ut lön till de anställda även om de inte arbetar.

 

Det kan vara klokt att redan nu börja planera inför 2024:

  • Börja med att läsa igenom ditt kollektivavtal för att förstå hur semestern ska förläggas. Olika branscher har olika regler gällande när planeringen ska vara klar och vilka perioder som ledigheten kan förläggas.

 

  • Granska kalendern för nästa år och planera ut semesterdagarna under året så att det finns dagar kvar för eventuell stängning under helger, om det är din avsikt.

 

  • Det är fördelaktigt att komma överens om hur ledigheten ska fördelas, men tänk på att det är du som arbetsgivare som fattar beslutet. Det är ditt ansvar att tillgodose verksamhetens behov även under semestertider.

 

Kom ihåg att dessa är allmänna regler. Olika kollektivavtal kan ha andra regler och lagar. Kontrollera gärna ditt kollektivavtal för att förstå vad som gäller för dig. Det kan även finnas undantag som inte har nämnts i texten.

FÖRFATTARE

Juni Stenberg

Växlar vant mellan redovisning och receptionstjänster. Sätter guldkant på kontoret och sköter om våra administrativa uppgifter, t.ex. uppdateringar och underhåll av hemsidan.
Deklaration 2024

Deklaration 2024

Deklaration 2024Snart är det dags att deklarera!Här kommer en sammanställning över vilka datum som gäller 2024.För dig som vill deklarera digitalt för första gången. Skaffa digital brevlåda senast den 3 mars 2024 för att få din deklaration digitalt. I stället för en...

Förslag om digital arkivering – Hejdå papperskvitton!

Förslag om digital arkivering – Hejdå papperskvitton!

Med den pågående digitala utvecklingen har hanteringen av fakturor och kvitton blivit betydligt enklare genom några knapptryck på telefonen eller datorn, direkt in i bokföringen. Trots detta har Bokföringslagen krävt att originalhandlingarna inte får kasseras, även om...

Nya lagar och regler för 2024

Vid årsskiftet har nya lagar och regler trätt i kraft som kan påverka dig som företagare. Nedan kan ni läsa mer om några av dessa nya lagar som kan vara relevanta. Sänkt skatt på bensin och diesel Energi och koldioxidskatten på bensin och diesel sänks. För bensin...

Viktiga datum 2024

Ta reda på vilka datum du bör ha koll på under det nya året. Vi har sammanställt information för dig som lämnar in moms, F-skatt, arbetsgivaravgifter m.m. Klicka här, eller på bilden nedan för att ladda ner tabellen.

Att tänka på inför årsskiftet 2024

Att tänka på inför årsskiftet 2024

Att tänka på inför årsskiftet 2024Årsskiftet är en tidpunkt då det är fördelaktigt för dig som företagare att granska din verksamhet. Här listar vi några viktiga punkter för att dra nytta av möjligheterna som finns.3:12 reglerna – beskattning för utdelning 2024 3.12...

Representation & gåvor inför julen 2023

Representation & gåvor inför julen 2023

Det närmar sig december och julen står för dörren. Kanske känner du att du och dina anställda har varit extra duktiga i år och förtjänar en julklapp från företaget? Men hur mycket får egentligen en julklapp kosta? Och vad gäller om du planerar en julfest?Läs mer om...