Nya Kvittolagen

av | jul 5, 2024 | Artikel

Modernisering av bokföringslagen – ”den nya kvittolagen”

Regeringen har beslutat om att avskaffa kravet på att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform.

Från och med 1 juli 2024 kan du slänga dina fysiska underlag, förutsatt att de omvandlats till digital form.

Vad bör jag tänka på innan jag slänger pappershandlingarna?

Villkoren för att få slänga underlagen är att ingen information ska ändras eller försvinna. Var noga med att scanna in alla sidor, vissa dokument kan vara dubbelsidiga och då måste skanningen omfatta både fram- och baksida av varje blad. Du behöver också tänka på att dina tekniska lösningar för förvaring ska lagras i minst 7 år.

Tänk också på att vissa handlingar behöver sparas en längre tid. Handlingar från köp av fastigheter, köp av värdepapper, köp av andelar i handelsbolag och liknande kan behöva visas upp när ditt företag säljer dessa någon gång i framtiden, för att styrka anskaffningsvärdet.

Glöm inte att slänga dina kvitton och pappersunderlag på ett säkert sätt. Använd en dokumentförstörare eller liknande till sådana underlag som innehåller känslig information.

Kan jag slänga kvitton/underlag som kommit in före den 1 juli 2024?

Svar: Ja, har du sparat underlagen digitalt kan du slänga originalen i pappersform. Även om de är äldre än verkställande datum. Var bara noga med att inget missats innan du slänger något!

 

Hur kan jag övergå till en mer digital arkivering av företagets bokföring?

Det finns många verktyg och program som kan användas för att digitalisera din bokföring.

Här kommer exempel på några:

– Visma scanner är en app som kopplas till Visma eEkonomi. Appen fungerar bra för att fota och scanna dokument för enkel papperskvittohantering.

– Om du vill du slippa kvitton helt kan du få hjälp med att beställa ett företagskort, tex Pleo som registrerar inköpen direkt och skickar den vidare till ditt bokföringsprogram.

Du kan även digitalisera dina leverantörsfakturor med hjälp av Rillion. Fakturorna hamnar i ett digitalt ekonomisystem i stället för din brevlåda, där kan du hantera fakturorna innan de sedan skickas vidare till ditt bokföringsprogram.

VILL DU DIGITALISERA DIN BOKFÖRING?

ERA revisorer erbjuder många av våra kunder ett helt- eller delvist digitalt flöde. Oavsett om du vill arbeta med ett helt digitalt flöde eller bara vill börja utforska vissa delar så finns vi här för dig.

Läs mer om digitalisering här eller kontakta oss för mer information.

FÖRFATTARE

Juni Stenberg

Växlar vant mellan redovisning och receptionstjänster. Sätter guldkant på kontoret och sköter om våra administrativa uppgifter, t.ex. uppdateringar och underhåll av hemsidan.
Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024

Förmånscykel 2024Förmånscykeln anses förse medarbetaren med ett färdmedel, samt att man kan nyttja cykeln som ett träningsredskap som främjar hälsa och miljö. Det har blivit allt mer populärt att erbjuda anställda förmånscyklar som arbetsgivaren leasar med hjälp av en...

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024Äntligen sommar och semestertider! Tiden går fort och det är mycket som ska planeras inför ledigheten. Som företagare är det viktigt att verksamheten fortsätter fungera under sommaren och att dina medarbetare är nöjda.   Här är...

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen! Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen....

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som  arbetsgivare att...

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10 & K12 blankettenVad är K10? K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.  Här deklarerar du utdelning och...

Deklaration 2024

Deklaration 2024

Deklaration 2024Snart är det dags att deklarera!Här kommer en sammanställning över vilka datum som gäller 2024.För dig som vill deklarera digitalt för första gången. Skaffa digital brevlåda senast den 3 mars 2024 för att få din deklaration digitalt. I stället för en...