Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

av | maj 29, 2024

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen!

Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen.

Dessa enorma summor innebär att det finns en hög risk att företag, redovisningskonsulter, revisorer och banker utnyttjas för att omvandla pengarna till en del av det lagliga ekonomiska systemet.

Vad är PTL och KYC?

PTL – Lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. ”Penningtvättslagen” (2017:630)

Lagen syftar till att förhindra att finansiell verksamhet och annan näringsverksamhet utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Definitionen av penningtvätt är i första hand åtgärder som tas för att dölja pengarna eller egendomens samband med brott eller brottslig verksamhet.

För att följa lagen, behöver vi genomföra:

  • En allmän riskbedömning, där vi bedömer och dokumenterar hur de produkter och tjänster vi tillhandahåller kan utnyttjas, och hur stor risken är att detta sker.
  • En riskbedömning av kunden, där kundens riskprofil bestäms med utgångspunkt i den allmänna riskbedömningen och vår kännedom om kunden

KYC – Know Your Customer

Begreppet KYC kan förklaras som den process som vi som redovisningsbyrå genomför för att säkerställa tillräcklig kännedom om våra kunder, deras affärer och de branscher de verkar inom.

Processen innefattar bland annat att identifiera den fysiska personen, inhämta information om affärsförbindelsens syfte och art samt riskbedömning av kunden. En ökad risk kan vara att personen finns med på PEP- eller sanktionslistor, eller att man bedriver en typ av verksamhet där risken för penningtvätt är hög. Exempel på sådana risker är kontantintensiva verksamheter eller frekventa betalningar till utlandet.  

Att genomgå detta noggrant är nödvändigt för att kunna säkerställa att vi inte utnyttjas för kriminella aktiviteter såsom penningtvätt. Eftersom verksamheter kan förändras, är det viktigt att göra löpande omprövningar av riskbedömningen.

Förutom redovisning– och revisionsbyråer behöver även banker, fastighetsmäklare och advokater följa samma process.

Kontroller

Redovisningsbyråer kontrolleras av länsstyrelsen för att säkerställa att byråerna vidtar tillräckliga åtgärder för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Vid en icke godkänd kontroll  kan följden bli dyra böter.

Lagen har varit på plats sedan 2017, men under de senaste åren har kontrollerna utökats, vilket gör detta till ett högaktuellt ämne.

Systemstöd – Visma KYC

Som stöd för att göra dessa bedömningar använder vi på ERA Revisorer systemet Visma KYC.

Vår redovisnings- och IT konsult Joachim blev inbjuden till Visma för att delta i deras ”morgonsoffa” och prata om hur vi arbetar med dessa frågor. Klicka här för att titta på inslaget.

Här kan du läsa mer om Visma KYC!

FÖRFATTARE

Linn Karlsson

Auktoriserad redovisningskonsult som arbetar med det mesta inom redovisning, främst mot små och medelstora ägarledda aktiebolag. Brinner lite extra för att hjälpa nystartade företag igång med verksamheten!
Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för steg

Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för steg

Hur du deklarerar K10 och K12 2025 – Steg för stegHur deklarerar jag blankett K10 och K12? Är du ägare till ett aktiebolag? Då har du säkert hör talas om K10 blanketten som ska lämnas in tillsammans med din deklaration. Vad är det egentligen, och hur fungerar den?...

Deklaration 2025

Deklaration 2025

Snart är det äntligen dags att deklarera! Digital brevlåda, skattekonto, inkomstdeklaration – här är allt du behöver veta inför deklarationen 2025. Deklarerar du digitalt för första gången? Skaffa digital brevlåda senast den 2:a mars 2025 för att få din deklaration...

Tips inför bokslutet

Tips inför bokslutet

Driver du företag och har bokslutsdatum 31/12? Du är inte ensam om att just nufundera över vad du behöver tänka på inför bokslutet! Vad är bokslut? Ett årsbokslut är en sammanställning av företagets ekonomi under ett givet räkenskapsår. Bokslutet består av två...

Att tänka på inför årsskiftet

Att tänka på inför årsskiftet

Aktiebolag Ska du starta aktiebolag? Starta innan årsskiftet för att kunna ta del av schablonbeloppet enligt förenklingsregeln (204.325 kr för 2024) eftersom du måste äga aktierna vid årets ingång för att tillgodoräkna dig detta. Har ditt bolag möjlighet kan du därmed...

Tar du rätt lön som ägare av fåmansbolag?

Tar du rätt lön som ägare av fåmansbolag?

Om du är aktieägare i ett fåmansbolag är det viktigt att se över ditt löneuttag för året. Är du osäker på hur det påverkar dig? Du är inte ensam! Här listar vi några av de grundläggande reglerna kring lön, 3:12 och K10.Vad är ”rätt” lön? En första grundregel är att...

Julfest och julgåvor inför julen 2024

Julfest och julgåvor inför julen 2024

Jul och dess festligheter närmar sig med stormsteg – men vilka skatteregler gäller egentligen? Får man göra avdrag för julbordet och julfesten? I den här artikeln hjälper vi dig att reda ut precis det! Vad innebär representation? Representation avser utgifter som görs...