Representation & gåvor inför julen 2023

av | nov 22, 2023 | ArtikelDet närmar sig december och julen står för dörren. Kanske känner du att du och dina anställda har varit extra duktiga i år och förtjänar en julklapp från företaget? Men hur mycket får egentligen en julklapp kosta? Och vad gäller om du planerar en julfest?

Läs mer om vad som gäller vid representation och gåvor för att du ska få en lyckad jul!

Vad innebär representation?

Representation avser utgifter som görs för att främja företagets verksamhet. Intern representation riktar sig till de egna anställda, medan extern representation riktar sig till andra företag där det finns en affärsförbindelse.

Från och med årsskiftet 2017 slopades avdraget för representationsmåltider som lunch och middag. Dock kan du fortfarande göra avdrag för moms på representation.

Julbord

Du kan erbjuda måltider till dina anställda vid julbord, personalkonferenser eller personalfester, förutsatt att dessa evenemang kan betraktas som intern representation. Om momsunderlaget överstiger 300 kr per person och måltiden inkluderar både mat och alkoholdryck krävs en proportionering av momsen för mat och alkohol. Personalfester kan avdragas högst två gånger per år, och för kringkostnader som lokalhyra och underhållning tillåts avdrag med 180 kr per person.

På Skatteverkets hemsidan finns en användbar räknesnurra för att beräkna momsavdrag och avdragsgilla kostnader.
Du hittar den på skatteverkets hemsida.

Julfika

Om du bjuder personalen på julfika, kan det räknas som enklare förtäring. Dessa utgifter är avdragsgilla upp till högst 60 kr + moms per person och tillfälle. Exempel på enklare förtäring inkluderar alkoholfria drycker, kaffe, te, kakor, bullar, frukt och en enklare smörgås som inte ersätter en måltid.

Julgåvor

Du kan ge dina anställda en julklapp värd upp till 500 kronor inklusive moms, utan att det blir en skattepliktig förmån för den anställde.


Psst! Om du som ägare är ensam i ditt aktiebolag räknas du ändå som anställd, vilket innebär att du också kan köpa en julklapp till dig själv.


Välgörenhet

Möjligheten att skänka en julgåva till välgörenhet finns också, men välgörenhetsgåvor är tyvärr inte avdragsgilla. Vi rekommenderar att även om du skänker gåvor till välgörenhet, gör det i bolagets namn, så slipper dina anställda beskattas för gåvan.

Har du frågor om representation? Kontakta oss

FÖRFATTARE

Linn Karlsson

Fixar det mesta inom redovisning, men brinner lite extra för att hjälpa nystartade igång med verksamheten. ERA Revisorer marknadsansvariga som håller i allt kring sociala medier.
Deklaration 2024

Deklaration 2024

Deklaration 2024Snart är det dags att deklarera!Här kommer en sammanställning över vilka datum som gäller 2024.För dig som vill deklarera digitalt för första gången. Skaffa digital brevlåda senast den 3 mars 2024 för att få din deklaration digitalt. I stället för en...

Förslag om digital arkivering – Hejdå papperskvitton!

Förslag om digital arkivering – Hejdå papperskvitton!

Med den pågående digitala utvecklingen har hanteringen av fakturor och kvitton blivit betydligt enklare genom några knapptryck på telefonen eller datorn, direkt in i bokföringen. Trots detta har Bokföringslagen krävt att originalhandlingarna inte får kasseras, även om...

Nya lagar och regler för 2024

Vid årsskiftet har nya lagar och regler trätt i kraft som kan påverka dig som företagare. Nedan kan ni läsa mer om några av dessa nya lagar som kan vara relevanta. Sänkt skatt på bensin och diesel Energi och koldioxidskatten på bensin och diesel sänks. För bensin...

Viktiga datum 2024

Ta reda på vilka datum du bör ha koll på under det nya året. Vi har sammanställt information för dig som lämnar in moms, F-skatt, arbetsgivaravgifter m.m. Klicka här, eller på bilden nedan för att ladda ner tabellen.

Att tänka på inför årsskiftet 2024

Att tänka på inför årsskiftet 2024

Att tänka på inför årsskiftet 2024Årsskiftet är en tidpunkt då det är fördelaktigt för dig som företagare att granska din verksamhet. Här listar vi några viktiga punkter för att dra nytta av möjligheterna som finns.3:12 reglerna – beskattning för utdelning 2024 3.12...

Att hålla stängt under högtider

Att hålla stängt under högtider

Att hålla stängt under högtiderÄr du företagare och planerar att hålla stängt under vissa högtider? Om du önskar stänga under ordinarie arbetsdagar är det viktigt att ha god framförhållning. Om du ännu inte har kommit överens med dina anställda om hur ledigheten ska...