Representation & gåvor inför julen 2023

av | nov 22, 2023 | ArtikelDet närmar sig december och julen står för dörren. Kanske känner du att du och dina anställda har varit extra duktiga i år och förtjänar en julklapp från företaget? Men hur mycket får egentligen en julklapp kosta? Och vad gäller om du planerar en julfest?

Läs mer om vad som gäller vid representation och gåvor för att du ska få en lyckad jul!

Vad innebär representation?

Representation avser utgifter som görs för att främja företagets verksamhet. Intern representation riktar sig till de egna anställda, medan extern representation riktar sig till andra företag där det finns en affärsförbindelse.

Från och med årsskiftet 2017 slopades avdraget för representationsmåltider som lunch och middag. Dock kan du fortfarande göra avdrag för moms på representation.

Julbord

Du kan erbjuda måltider till dina anställda vid julbord, personalkonferenser eller personalfester, förutsatt att dessa evenemang kan betraktas som intern representation. Om momsunderlaget överstiger 300 kr per person och måltiden inkluderar både mat och alkoholdryck krävs en proportionering av momsen för mat och alkohol. Personalfester kan avdragas högst två gånger per år, och för kringkostnader som lokalhyra och underhållning tillåts avdrag med 180 kr per person.

På Skatteverkets hemsidan finns en användbar räknesnurra för att beräkna momsavdrag och avdragsgilla kostnader.
Du hittar den på skatteverkets hemsida.

Julfika

Om du bjuder personalen på julfika, kan det räknas som enklare förtäring. Dessa utgifter är avdragsgilla upp till högst 60 kr + moms per person och tillfälle. Exempel på enklare förtäring inkluderar alkoholfria drycker, kaffe, te, kakor, bullar, frukt och en enklare smörgås som inte ersätter en måltid.

Julgåvor

Du kan ge dina anställda en julklapp värd upp till 500 kronor inklusive moms, utan att det blir en skattepliktig förmån för den anställde.


Psst! Om du som ägare är ensam i ditt aktiebolag räknas du ändå som anställd, vilket innebär att du också kan köpa en julklapp till dig själv.


Välgörenhet

Möjligheten att skänka en julgåva till välgörenhet finns också, men välgörenhetsgåvor är tyvärr inte avdragsgilla. Vi rekommenderar att även om du skänker gåvor till välgörenhet, gör det i bolagets namn, så slipper dina anställda beskattas för gåvan.

Har du frågor om representation? Kontakta oss

FÖRFATTARE

Linn Karlsson

Fixar det mesta inom redovisning, men brinner lite extra för att hjälpa nystartade igång med verksamheten. ERA Revisorer marknadsansvariga som håller i allt kring sociala medier.
Nya Kvittolagen

Nya Kvittolagen

Nya kvittolagenVi kan med glädje meddela att regeringen beslutat att avskaffa kravet om att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform.Från och med 1 juli 2024 kan du helt enkelt slänga pappersunderlag så länge det omvandlats till digital form.Vad...

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024

Att tänka på inför semestern 2024Äntligen sommar och semestertider! Tiden går fort och det är mycket som ska planeras inför ledigheten. Som företagare är det viktigt att verksamheten fortsätter fungera under sommaren och att dina medarbetare är nöjda.   Här är...

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Penningtvätt (PTL) & Kundkännedom (KYC)

Ett högaktuellt inom redovisnings- och revisionsbranschen! Varje år tvättas ca 130 miljarder kronor i det svenska finansiella systemet, enligt rapporten Nationell Riskbedömning som är gjord av bland annat Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen....

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Semesterårsavslut – det behöver du tänka på!

Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som  arbetsgivare att...

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10- & K12 blanketten

Hur du deklarerar K10 & K12 blankettenVad är K10? K10-blanketten är den bilaga till inkomstdeklarationen, som du som ägare till kvalificerade andelar i ett fåmansbolag i de allra flesta fall ska lämna in till Skatteverket.  Här deklarerar du utdelning och...

Deklaration 2024

Deklaration 2024

Deklaration 2024Snart är det dags att deklarera!Här kommer en sammanställning över vilka datum som gäller 2024.För dig som vill deklarera digitalt för första gången. Skaffa digital brevlåda senast den 3 mars 2024 för att få din deklaration digitalt. I stället för en...