Nya lagar och regler för 2024

av | jan 22, 2024 | Artikel

Vid årsskiftet har nya lagar och regler trätt i kraft som kan påverka dig som företagare. Nedan kan ni läsa mer om några av dessa nya lagar som kan vara relevanta.

Sänkt skatt på bensin och diesel

Energi och koldioxidskatten på bensin och diesel sänks. För bensin (miljöklass 1) sänks den med 1,31 kr per liter och för diesel 43 öre per liter.

För den som har en bensindriven bil och kör 1 500 mil per år sänks bränslekostnaden enligt beräkningar cirka 1500–2000 kronor per år beroende på bränsleförbrukningen, enligt en beräkning från Swedbank.  

Även skatt på diesel som används i arbetsmaskiner har blivit lägre. Då gäller det energi- och koldioxidskatten på arbetsmaskiner som används i samband med yrkesmässig jordbruks-, skogsbruks- och vattenbruksverksamhet. Koldioxidskatten kan ersättas med 2 456 kronor per kubikmeter och energiskatten med 1 470 kronor per kubikmeter. Ansökan om återbetalning av skatt ska göras per kalenderkvartal.

Skiktgränsen för statlig inkomstskatt pausas

Skiktgränsen för när anställda ska betala statlig inkomstskatt pausas under 2024 i stället för att räknas upp. Därmed ligger skiktgränsen kvar på 598 500 kronor per år.

Höjt belopp för skattefritt traktamente

Skatteverket har höjt schablonbeloppet för skattefritt traktamente. De nya beloppen som gäller från och med inkomståret 2024 är:

  • Heldag: 290 kr
  • Nattraktamente: 145 kr
  • Reducerat efter 90 dagar: 203 kr

Läs mer om vilka villkor som ska vara uppfyllda för att betala ut traktamente här.

Höjt schablonavdrag vid uthyrning av bostäder

Vid uthyrning av privatbostadsfastigheter, privatbostäder och hyreslägenheter höjs avdraget från 40 000 till 50 000 kronor. Med detta höjs även beloppsgränsen för skatt på kapitalvinst vid överföring av mark eller andel i samfällighet genom fastighetsreglering från 5 000 kr till 42 000 kronor. Man hoppas på att detta ska resultera till en ökad uthyrning av bostäder i samband med den bostadsbrist som råder.


Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension

Jobbskatteavdraget förstärks vilket medför en genomsnittlig skattesänkning om 2 600 kronor per person och år. Skatten på pension har också sänkts genom en förstärkning av det förhöjda grundavdraget med ca 1 300 kronor per person och år. Åldersgränsen för att ta del av jobbskatteavdraget för denna grupp höjs även från 65 till 66 år.

Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 15-18-åringar

Arbetsgivaravgifterna och den allmänna löneavgiften för personer som vid årets ingång har fyllt 15 men inte 18 år slopas. I år kommer man därför behöva betala fulla arbetsgivaravgifter för denna åldersgrupp på 31,42 procent.

Etableringsjobb för långtidsarbetslösa och nyanlända

Från 1 januari 2024 och fem år framåt kan företag nyanställa vissa personer med stöd av staten efter ett beslut och fackligt avtal om etableringsjobb. Förslaget gäller långtidsarbetslösa, inskrivna på arbetsförmedlingen sedan minst ett år, och arbetssökande som anlänt till Sverige för upp till tre år sedan.  Den som anställs får en kombination av lön från arbetsgivaren och stöd från staten. Inkomsten ska motsvara lägstalönen i ordinarie fackliga kollektivavtal. Som längst ska anställningen kunna pågå två år och är tänkt att därefter gå över i en tillsvidareanställning

FÖRFATTARE

Juni Stenberg

Växlar vant mellan redovisning och receptionstjänster. Sätter guldkant på kontoret och sköter om våra administrativa uppgifter, t.ex. uppdateringar och underhåll av hemsidan.
Deklaration 2024

Deklaration 2024

Deklaration 2024Snart är det dags att deklarera!Här kommer en sammanställning över vilka datum som gäller 2024.För dig som vill deklarera digitalt för första gången. Skaffa digital brevlåda senast den 3 mars 2024 för att få din deklaration digitalt. I stället för en...

Förslag om digital arkivering – Hejdå papperskvitton!

Förslag om digital arkivering – Hejdå papperskvitton!

Med den pågående digitala utvecklingen har hanteringen av fakturor och kvitton blivit betydligt enklare genom några knapptryck på telefonen eller datorn, direkt in i bokföringen. Trots detta har Bokföringslagen krävt att originalhandlingarna inte får kasseras, även om...

Viktiga datum 2024

Ta reda på vilka datum du bör ha koll på under det nya året. Vi har sammanställt information för dig som lämnar in moms, F-skatt, arbetsgivaravgifter m.m. Klicka här, eller på bilden nedan för att ladda ner tabellen.

Att tänka på inför årsskiftet 2024

Att tänka på inför årsskiftet 2024

Att tänka på inför årsskiftet 2024Årsskiftet är en tidpunkt då det är fördelaktigt för dig som företagare att granska din verksamhet. Här listar vi några viktiga punkter för att dra nytta av möjligheterna som finns.3:12 reglerna – beskattning för utdelning 2024 3.12...

Att hålla stängt under högtider

Att hålla stängt under högtider

Att hålla stängt under högtiderÄr du företagare och planerar att hålla stängt under vissa högtider? Om du önskar stänga under ordinarie arbetsdagar är det viktigt att ha god framförhållning. Om du ännu inte har kommit överens med dina anställda om hur ledigheten ska...

Representation & gåvor inför julen 2023

Representation & gåvor inför julen 2023

Det närmar sig december och julen står för dörren. Kanske känner du att du och dina anställda har varit extra duktiga i år och förtjänar en julklapp från företaget? Men hur mycket får egentligen en julklapp kosta? Och vad gäller om du planerar en julfest?Läs mer om...