Det närmar sig december och julen står för dörren. Kanske känner du att du och dina anställda har varit extra duktiga i år och förtjänar en julklapp från företaget? Men hur mycket får egentligen en julklapp kosta? Och vad gäller om du planerar en julfest?
Läs mer om vad som gäller vid representation och gåvor för att du ska få en lyckad jul!
Vad innebär representation?
Representation avser utgifter som görs för att främja företagets verksamhet. Intern representation riktar sig till de egna anställda, medan extern representation riktar sig till andra företag där det finns en affärsförbindelse.
Från och med årsskiftet 2017 slopades avdraget för representationsmåltider som lunch och middag. Dock kan du fortfarande göra avdrag för moms på representation.
Julbord
Du kan erbjuda måltider till dina anställda vid julbord, personalkonferenser eller personalfester, förutsatt att dessa evenemang kan betraktas som intern representation. Om momsunderlaget överstiger 300 kr per person och måltiden inkluderar både mat och alkoholdryck krävs en proportionering av momsen för mat och alkohol. Personalfester kan avdragas högst två gånger per år, och för kringkostnader som lokalhyra och underhållning tillåts avdrag med 180 kr per person.
På Skatteverkets hemsidan finns en användbar räknesnurra för att beräkna momsavdrag och avdragsgilla kostnader.
Du hittar den på skatteverkets hemsida.
Julfika
Om du bjuder personalen på julfika, kan det räknas som enklare förtäring. Dessa utgifter är avdragsgilla upp till högst 60 kr + moms per person och tillfälle. Exempel på enklare förtäring inkluderar alkoholfria drycker, kaffe, te, kakor, bullar, frukt och en enklare smörgås som inte ersätter en måltid.
Julgåvor
Du kan ge dina anställda en julklapp värd upp till 500 kronor inklusive moms, utan att det blir en skattepliktig förmån för den anställde.
Psst! Om du som ägare är ensam i ditt aktiebolag räknas du ändå som anställd, vilket innebär att du också kan köpa en julklapp till dig själv.
Välgörenhet
Möjligheten att skänka en julgåva till välgörenhet finns också, men välgörenhetsgåvor är tyvärr inte avdragsgilla. Vi rekommenderar att även om du skänker gåvor till välgörenhet, gör det i bolagets namn, så slipper dina anställda beskattas för gåvan.
Har du frågor om representation? Kontakta oss