Det kan kännas som att sommarens semester ligger långt fram i tiden, men för de flesta påbörjas ett nytt semesterår den 1:a april. Snart är det därför dags för semesterårsavslut!
I samband med detta, finns det saker som kan vara bra för dig som arbetsgivare att känna till.
Vår lönekonsult Mathilda guidar dig!
Intjänandeår vs. Uttagsår
Alla anställda har enligt lag rätt till 25 semesterdagar under ett semesterår. Huvudregeln innebär att man från den 1:a april till och med den 31:a mars år 1 tjänar in sina semesterdagar som man kan ta ut från och med 1:a april år 2.
När man påbörjar en ny anställning kan det därför vara extra viktigt att tänka på, så man inte misstar sina semesterdagar för betalda dagar
Man har alltså alltid rätt till 25 dagars ledighet, oavsett om den är betald
(intjänad) eller ej.
Semestergrundande frånvaro
För att tjäna in semesterdagar krävs att man har så kallas semestergrundande närvaro, det vill säga att man arbetar under intjänandeåret. Det finns dock undantag från detta, så kallad semestergrundande frånvaro. Vanligtvis räknas de första 180 dagarna av en sjukskrivning och de första 120 dagarna av föräldraledighet som sådan frånvaro. Var noga med att ta hänsyn till den semestergrundande frånvaron vid semesterberäkningen
Nyanställdas rätt till semesterdagar
En person som är ny på företaget kan börja sin anställning när som helst under året, och inte nödvändigtvis vid början av det nya semesteråret. Då behöver du räkna ut hur många betalda semesterdagar personen har för året med hänsyn till anställningsstarten.
Beräkningen görs enligt följande formel:
(Antal kalenderdagar från anställningsdag till och med semesterårets slut * 25 ) / 365
Antalet dagar avrundas alltid uppåt, och resterande dagar inom semesterrätten har personen rätt att ta ut som obetald ledighet.
Semesterlön och semesterersättning
När du är ledig får du semesterlön, d.v.s. din normala lön om du hade arbetat samt ett lagstadgat semesterlönetillägg enligt kollektivavtalet.
För anställningar kortare än tre månader kan man i stället välja att betala ut hela semesterersättningen i pengar. I stället för ledig tid får den anställda en extra utbetalning på en viss procent enligt kollektivavtalet direkt i samband med lönen för den aktuella månaden.
Planering
Var ute i god tid! Det är du som arbetsgivare som är ansvarig att se till att dina anställda tar ut minst 20 lediga semesterdagar, enligt semesterlagen. Planera därför både innan sommaren, och följ upp efter sommaren så ledigheten kan infalla i allra största möjliga mån enligt både företagets och den anställdes önskemål.
Som anställd får man spara överskjutande dagar i högst fem år. Det är därför bra att stämma av de sparade dagarna vid semesterårsavslutet för att komma överens om hur eventuellt överskjutande dagar ska hanteras.
Observera att denna artikel baseras på huvudregeln i semesterlagen. Många tjänstemän har istället intjänande- och uttagsår samma år, eller annat semesterår än 1:a april – 31:a mars
Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med lönehantering, eller kontakta oss för mer information!