
Snart är sommaren här och det är många som funderar över sin semester. Det är därför hög tid att se över semesterplaneringen! Finns det någonting som du som arbetsgivare behöver ha koll på?
Grundläggande fakta:
- Anställda har rätt till 25 semesterdagar per år (om inget annat står i anställningsavtalet eller kollektivavtalet)
- Arbetsgivaren är skyldig att planera ut semester för sina anställda, men har också rätt att bestämma när (under sommaren) som semestern förläggs.
- En anställd har rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester. Denna semester ska förläggas under juni-augusti. (Semestern kan förläggas
till annan tid om det finns särskilda skäl, t.ex. att verksamheten är säsongsbunden.) - Semesterdagar räknas och tas ut i hela dagar, man kan alltså inte ta ut en halv semesterdag.
- Rätt till betald semester tjänas in årsvis och semesterperioden förnyas i dom flesta avtal den 1 april.
Ny på jobbet
Nyanställda har rätt till 25 obetalda semesterdagar när de påbörjar sin anställning, d.v.s. att de kan ta ut semesterdagar men
utan att få betalt. De flesta tjänar in sina semesterdagar 1 april – 31 mars. Skulle en person påbörja sin anställning mitt under semesterperioden kommer den bara få ut de intjänade semesterdagarna som avser perioden denne varit anställd, medan resterande blir obetalda.
Har den nyanställda endast obetald semester och verksamheten stänger t.ex. under sommaren kan arbetsgivaren inte tvinga den anställda att ta sin obetalda semester. Arbetsgivaren måste i sådana fall erbjuda arbete inom arbetsplatsens verksamhet.
Spara semesterdagar
Enligt semesterlagen och dom flesta kollektivavtal får den anställda endast spara 5 semesterdagar per år i 5 år. (Om inte arbetsgivaren gått med på annat) Resterande dagar som den anställda inte tagit ut under året betalas ut i pengar. Sjätte året ska dom sparade dagarna antingen tas ut i ledighet eller betalas ut. Om den anställda vill ta ut sparade dagar i ledighet måste alla årets semesterdagar vara förbrukade först.
Vad händer om man inte kommer överens om semesterdagarna?
Anställda kan lämna önskemål när de vill ta ut semester under sommaren, men ibland kan det vara svårt att få det att fungera för verksamheten.
Om man inte kommer fram till en period som passar har du som arbetsgivare rätt att bestämma när den anställde ska ha sin semester. Då bör den anställde dock informeras om semesterns förläggning minst två månader innan semestern börjar.
Sjuk under semestern
Om en anställd blir sjuk under semestern har denna rätt att sjukanmäla sig i stället och därmed nyttja sina semesterdagar vid ett annat tillfälle.
Samma sak gäller vård av barn, då man byter uttag av semester mot föräldrapenning.
Uppsägning
Om ledigheten redan är beviljad har den anställda rätt att ta ut semesterledighet under uppsägningstiden, oavsett om den anställda är uppsagd eller själv har avslutat anställningen.
Säger en anställd upp sig och semestern inte är bestämd kan arbetsgivaren neka att den anställda tar ut semester under uppsägningstiden.

Kom ihåg att detta är generella regler som gäller de flesta företag. Det är viktigt att läsa vad som står i ditt kollektivavtal eftersom det kan finnas avvikelser, eller kontakta din lönekonsult.
Behöver du hjälp med löner? Kontakta oss på ERA Revisorer.